top of page
Search
  • Writer's pictureIdeoma

Pla de circularitat per a empreses turístiques

LES EMPRESES TURÍSTIQUES DE BALEARS ESTAN OBLIGADES A REALITZAR UN PLA DE CIRCULARITAT El Govern d'Illes Balears va publicar al febrer de 2022 el decret llei 3/2022 per a impulsar la circularitat en el turisme de les Illes Balears. L'objectiu final és millorar l'ordenació de l'espai turístic i mantenir l'equilibri sobre els recursos naturals, per això la norma obliga les empreses hoteleres a tenir un pla de circularitat. Aquest decret modifica la Llei 8/2012 de Turisme de les Illes Balears, en la qual es plasma l'estratègia de circularitat que són una sèrie de mesures de sostenibilitat que s'imposen com noves obligacions per als establiments hotelers amb l'horitzó de 2030.


Què és un pla de circularitat per a empreses turístiques?

El pla de circularitat és el document que recull les prioritats i línies d'acció que ha de dur a terme una empresa per a integrar pautes de planificació, consum, producció i compromís circular en la seva estratègia de negoci, els seus processos interns i les relacions amb els seus principals grups d'interès.

S'hauran d'abordar les següents àrees prioritàries:

- Energia, s'analitza l'eficiència energètica, s'estima la petjada de carboni, la potència renovable i la capacitat d'emmagatzematge, entre altres dades. - Aigua, s'aborda l'eficiència en el consum i la capacitat d'autoconsum. - Aliments,es fomenta el consum de productes km0 i productes a granel, minimitzant l'ús d'envasos i utilitzant envasos reutilitzables/biodegradables. - Materials i residus, s'analitza els residus d'obres, reformes i demolicions i es treballa la recollida selectiva de residus.







Quines empreses turístiques estan obligades a fer un pla de circularitat?

El decret llei marca la necessitat d'elaborar plans de circularitat per als establiments turístics que pertanyin als grups d'allotjament hoteler (hotels, hotels de ciutat, hotels apartament i allotjaments de turisme d'interior), apartaments turístics i allotjaments de turisme rural (hotels rurals i agroturismes).

Per tant es fixa l'obligació que totes les empreses turístiques d'allotjament de les Illes Balears que vulguin comercialitzar-se o anunciar-se com a empresa circular, que aplica estratègies de economia circular, o anàlegs, han de disposar d'una certificació emesa per entitats degudament acreditades per a atorgar-la.

Aquests plans de circularitat s'hauran de dur a terme abans de maig de 2023 per a allotjaments turístics amb categories mínimes de quatre estrelles o abans de gener de 2024 per a la resta d'allotjaments turístics. No comptar amb el pla de circularitat tindrà una sanció de 100.000 euros

3 views0 comments
bottom of page